I atopici si můžou výborně pochutnat

Pravdy o atopii jsme se rozhodli okořenit o 3 recepty, které určitě oceníte. Byly vybrány speciálně pro všechny, kteří mají problém s atopickým ekzémem. V každém z receptů jsou vynechány suroviny s vysokým obsahem alergenů, zároveň potěší i ty, kteří se dali na histaminovou dietu. A co je nejdůležitější, jsou opravdu chutné. Nevěříte? Vyzkoušejte je :)

Fermentovaná kaše s ovocem

Fermentovaná kaše s ovocem - recepty pro atopiky

4 porce

Na kaši:

  • 250 g ovesných/pohankových vloček
  • 400 ml vychladlé převařené vody

Na ozdobu:

  • 3 jablka
  • 100 ml vody
  • ½ lžičky skořice (nemusí být)
  • 1 granátové jablko
  • 3 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • máta

Postup:

1. Vločky nasypte do zavařovací sklenice, zalijte je vodou, promíchejte a nechte při pokojové teplotě 24 hodin fermentovat. 

TIP: I díky takto relativně krátkodobému kvašení bude obilná kaše daleko lépe stravitelná. Namočením a fermentací se v obilninách neutralizuje kyselina fytová, která jinak zamezuje vstřebávání minerálů během trávení. Na chuti to nijak výrazně nepocítíte. 

2. Omytá jablka nakrájejte na menší kostičky, dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. 

3. Vařte pod pokličkou asi 20 minut, dokud zcela nezměknou, pak můžete zasypat skořicí a dejte je stranou. 

4. Vyloupejte semínka granátového jablka a na pánvičce si opečte slunečnicová a dýňová semínka. 

5. Jablka navršte na fermentovanou kaši, zasypejte semínky, granátovým jablkem a dozdobte čerstvou mátou. 

TIP: Pokud potřebujete kaši dosladit, místo medu (alergen) raději použijte např. javorový sirup.

Ideální je kaši připravit ráno vždy na následující den, třeba ke snídani.
Pokud trpíte histaminovou intolerancí, nechte kaši odležet jen 12 hodin přes noc.

Luštěninová harira

Luštěninová harira - recepty pro atopiky

4 porce

Na polévku:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku 
  • 30 g zázvoru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžičky kardamonu
  • 2 datle
  • 1 lžíce protlaku
  • 4 rajčata
  • 700 ml vody
  • 1 brambora (120 g)
  • 150 g červené čočky 
  • 200 g vařené cizrny
  • sůl
  • čerstvý koriandr

Postup:

1. Oloupanou cibuli, česnek a zázvor nakrájejte na kostičky a zlehka opečte na olivovém oleji. 

2. Přidejte koření a opečte do zlatova, ať se koření rozvoní. Semena koriandru pomáhají s trávením luštěnin a kurkuma s kardamonem působí protizánětlivě.

3. Nakrájejte datle nadrobno a přidejte je k cibulovému základu spolu s protlakem, promíchejte a ještě chvilku opékejte. 

4. Nakrájejte si rajčata na kostky, dejte je do hrnce a naposledy další chvilku opékejte. 

TIP: Tímhle způsobem neustále chuťově zesilujete základ, a proto místo vývaru můžete použít i obyčejnou vodu. 

5. Nakrájejte oloupanou bramboru na kostičky, zalijte rajčatovou směs vodou, osolte a přiveďte k varu. 

6. Přidejte brambory a vařte pod pokličkou 15 minut. 

7. Po 15 minutách přidejte červenou čočku, vařenou cizrnu a vařte dalších 15 minut. 

8. Polévku podávejte s čerstvými listy koriandru, který posiluje obranyschopnost organismu a má příznivé účinky na trávení.

Pokud vám nevyhovují rajčata (a rajčatový protlak) z důvodu přecitlivělosti na histamin, můžete surovinu vynechat, případně nahradit mrkví.

Nadívaná krůtí roláda s batátovým pyré

Nadívaná krůtí roláda s batátovým pyré - recepty pro atopiky

4 porce

Na batátové pyré:

  • 2 větší batáty (500 g)
  • 250 ml kokosového mléka
  • sůl
  • olivový olej

Na roládu:

  • 600 g krůtích prsou
  • 60 g bazalky
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • olivový olej

Na bazalkový olej:

  • 30 g bazalky
  • 80 ml olivového oleje
  • sůl

Postup:

1. Batáty oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte vařit do osolené vody. Bude to trvat asi 20–25 minut. Záleží na velikosti brambor. 

2. Brambory slijte, přilijte kokosové mléko, osolte a rozmixujte do hladkého pyré. Dochuťte případně ještě olivovým olejem.

3. Krůtí prsa omyjte studenou vodou a osušte papírovou utěrkou. 

4. Nožem rozřízněte prso tak, abyste nedořízli plátek do konce, pootočte a stejným způsobem rozřízněte do délky tak, aby vám vznikl stejně vysoký plát masa, který půjde stočit jako roláda. Připravte si provázek na vázání masa. 

5. Maso osolte po celé délce z obou stran, nechte odpočívat (temperovat) na lince a vrhněte se na přípravu „nádivky“. 

6. Otrhejte listy bazalky a dejte si je stranou. Bazalka je příjemně aromatická a celé jídlo skvěle dochutí, kromě toho podporuje vylučování žaludečních šťáv a napomáhá tak trávení. 

7. Hlívu, cibuli a česnek nakrájejte na kostičky. Hlíva je protialergenní a podporuje imunitu. 

8. Pak na olivovém oleji zpěňte cibuli s česnekem, přidejte hlívu, osolte a opečte do zlatova. 

9. Na rozložené krůtí prso vyskládejte listy bazalky, rovnoměrně navršte houby, pevně zarolujte a svažte kuchyňským motouzem. 

10. Roládu ze všech stran opečte (zatáhněte) na pánvičce a dejte péct na hodinu na 180 °C do trouby. 

11. Roládu nechte po upečení 3 minut odpočinout, pak sundejte provázek a nakrájejte na plátky. 

12. Servírujte s batátovým pyré, které můžete zakápnout „pestem“ z rozmixované bazalky s olivovým olejem a špetkou soli.

5.0000

Byl pro vás tento článek užitečný?

Ne

Ne

Velmi užitečný

Děkujeme za Váš hlas

Nenechte si ujít nejnovější články, rozhovory a odborné rady týkající se atopie

Fandění jako příčina stresu – může vám zhoršit ekzém?

Před 41 dny
dítě s přilbou