Od atopie k alergii

Alergická onemocnění se objevují již od narození hlavně u geneticky predisponovaných dětí (s pozitivní rodinnou anamnézou alergie u rodičů nebo sourozenců).

Na základě vrozené atopické vlohy a postupně pod sílícím vlivem zevního prostředí se rozvíjí atopický pochod.

„Atopický pochod je charakterizován postupným a/nebo současným rozvojem alergických onemocnění (atopický ekzém, potravinová alergie, alergické astma, alergická rýma)."

Již u novorozence může vlivem zevního prostředí (mycí prostředky, kosmetické přípravky, oblečení) dojít k rozvoji alergických projevů na kůži ve formě atopického ekzému. Tyto projevy jsou významné hlavně do 2 let věku a souvisí s imunologickým vyzráváním kožní bariéry.

Atopický ekzém alergia

Taky již v novorozeneckém a pak s maximem v kojeneckém věku se objevují potravinové alergie – hlavně na bílkovinu kravského mléka a postupně i na další potraviny, které jsou do jídelníčku přidány. Stejně jako u kůže dochází postupně k dozrávání slizničního imunitního systému v gastrointestinálním traktu a k toleranci inkriminovaných potravin.

„Až 35-40% dětí se středně těžkým/těžkým atopickým ekzémem bude mít potravinovou alergii."

Významná z hlediska potravinové alergie je tzv. „big 8“, do které patří: mléko, vajíčko, pšenice, sója, arašíd, stromové ořechy, ryby a korýši.

stava

K rozvoji inhalačních alergií (alergické astma, alergická rýma) dochází postupným zvýšeným pobytem dětí venku a kontaktem s inhalačními alergeny (pyly stromů, travin, plevelů, alergeny plísní). Ke zvýšené četnosti alergií dýchacích cest přispívá taky narůstající znečištěné životní prostředí.

Pročtěte si také

Může dostatečný příjem vitaminů ve stravě pomoci při svědění kůže způsobeno atopickou dermatitidou?

3.4615

Byl pro vás tento článek užitečný?

Ne

Ne

Velmi užitečný

Děkujeme za Váš hlas

Nenechte si ujít nejnovější články, rozhovory a odborné rady týkající se atopie