O stravě atopiků v kostce

Jedním ze způsobů léčby atopického ekzému je změna pacientova jídelníčku. Přečtěte si náš blog, ve kterém vám prozradíme, jaká strava je pro atopiky vhodná.

Tento kožní zánět má nejčastěji alergický původ, jde tedy o autoimunitní reakci organismu na určitý dráždivý podnět či podněty. Často se projevuje ve vlnách, přičemž se střídají období klidu s akutním stavem - reakcí na konkrétní spouštěč.

atopicky ekzem strava

Klasickým projevem atopického ekzému je kožní vyrážka; kůže většinou zrudne, je velmi suchá, často popraskaná a nepříjemně svědí. Ekzém na ruce (v oblasti lokte), obličeji a ekzém na noze pod koleny bývá velmi častý. Vyskytuje se i na zápěstích nebo nártu.

Obecně lze konstatovat, že kůže atopiků je velmi oslabena. Při léčbě můžeme - z pohledu stravy - postupovat různými způsoby a využít několik forem tzv. dietoterapie.

Pročtěte si také

Potraviny jako příčina atopického ekzému, senzibilizace na potraviny

Jak jsme již uvedli, atopický ekzém je autoimunitní reakcí těla na konkrétní dráždivý podnět, nejčastěji složku potravy, nebo i pylové alergie, čímž vznikají zkřížené alergie. Dalším nezanedbatelným faktorem který výrazným způsobem ovlivňuje potíže, je samozřejmě psychika.

Potravinová alergie a potravinová intolerance mají mnoho společného. Měly by se řešit společně. Nejproblematičtější složkou stravy bývá kravské mléko, resp. kasein, dále vejce, sója, pšenice, případně lepek.

Atopický ekzém strava

Některé potraviny nemusí být přímo alergeny, ale zároveň mohou atopický ekzém výrazně zhoršovat; nejčastěji jde o potraviny zvyšující hladinu histaminu (hormon a neurotransmiter produkovaný řadou buněk) v těle. I z tohoto důvodu se při léčbě atopického ekzému velmi osvědčila právě histaminová dieta.

„Potravinová alergie a potravinová intolerance mají mnoho společného, ​​ale nejedná se o tentýž problém. Projevy atopického ekzému mohou výrazně zhoršit i potraviny, které nejsou alergeny."

Mezi potraviny obsahující vysoké množství histaminu patří fermentovaná, kvašená a konzervovaná jídla, alkohol, zrající sýry, uzeniny, některé druhy zeleniny, např. rajčata nebo špenát a ovoce, např. jahody, ananas apod.; dále čokoláda, ryby, mořské plody atd.

Důležitým pravidlem histaminové diety je i nutnost konzumovat co nejčerstvější potraviny, protože množství histaminu v potravě se zvyšuje právě při skladování. 

„Projevy atopického ekzému mohou zhoršovat potraviny zvyšující hladinu hormonu histaminu, jehož obsah v potravinách závisí na jejich čerstvosti. Čím čerstvější potraviny konzumujeme, tím méně histaminu obsahují."

 

Atopický ekzém leto

Vhodnou formou léčby atopického ekzému je tedy tzv. eliminační dieta, ke které se řadí i zmiňovaná histaminová dieta. Obecně lze konstatovat, že při eliminační dietě se z jídelníčku kontrolovaně vyřazují některé potraviny ve snaze vypozorovat, které z nich jsou z hlediska reakce těla problematické.

Kromě histaminové diety se jako efektivní nástroje léčby osvědčila bezmléčná a bezlepková dieta.

Jako eliminační diety můžeme vnímat i takové diety, které omezují jiné potraviny než výše zmíněné a nejčastěji (mléko, lepek, potraviny zvyšující histamin). Takové diety vyřazují či omezují například vejce, některé druhy zeleniny či ovoce, potravinové přísady, koření, alkohol, kakao apod.

„Princip histaminové diety spočívá v odstranění potravin obsahujících histamin, jako například čokoláda, ananas, sýry a jiné."

Nedílnou součástí efektivní léčby by měla být i probiotika.

3.8200

Byl pro vás tento článek užitečný?

Ne

Ne

Velmi užitečný

Děkujeme za Váš hlas

Nenechte si ujít nejnovější články, rozhovory a odborné rady týkající se atopie