Margit Slimáková: Zdravé stravování je o skutečných potravinách

PharmDr. Margit Slimáková je specialistkou na zdravotní prevenci a výživu. Vystudovala farmacii a dietologii a ve své práci využívá všechny ověřené poznatky z různých koutů medicíny. Poskytuje poradenství, školí, publikuje a přednáší.

Napsala úspěšný bestseller - Velmi osobní kniha o zdraví, které se prodalo víc než 50 tisíc kopií. Pracovně působila ve více zemích, jako jsou Německo, Francie, USA, nebo dokonce Čína, kde úspěšně analyzovala a sbírala poznatky pro svou práci výživové poradkyně.

Výživové doplňky stravování se staly novým trendem. Jaký je váš názor na ně?

Média a experti nám předkládají stovky tvrzení o tom, co máme a co nemáme jíst. Poradcové doporučují desítky speciálních diet a potravinářský průmysl nabízí tisíce technologicky upravovaných produktů pro lepší zdraví. Ve skutečnosti ale pro zdraví nepotřebujeme žádné výživové studie, speciální potraviny ani diety.

Výživové doplňky stravování. Doplňky stravování.

Takže žádné diety? A co aspoň nějaké doporučení?

Myslím si, že právě nadbytek nejrůznějších a často i protichůdných doporučení (a to nejen ve výživě) nás znejisťuje a namísto naslouchání vlastnímu tělu neustále hledáme doporučení od jiných. Jenže doporučení se často mění, a tak mnozí jen hledají, jsou zmatení a nejistí. V takovémto případě doporučuji jen jednu dietu – a to mediální. Zkrátka přestat číst.

Z toho vyplývá, že můžeme jíst asi všechno, ne? Anebo radši vynechávat jen vybrané potraviny?

Maso, vajíčka, zelí ani jakékoli jiné potraviny nejsou esenciální, teda není nezbytné je konzumovat. Esenciální živiny dokáže každý z nás získávat ze stovek možností a je jen na nás, co si vybereme.

„Z etického, zdravotního anebo i chuťového hlediska v rozhodnutí nejíst určité potraviny nevidím problém. Samozřejmě, výrazně omezené diety mohou hrozit určitými deficity."

Co je tedy zdravá výživa?

Zdravé stravování je postaveno na příjmu skutečných potravin a respektování potřeb vlastního těla. Skutečné potraviny jsou jakékoli základní potraviny, které podléhají průmyslovým úpravám v minimální míře, a stejně tak i pak samotná jídla, která z nich připravujeme. Základními potravinami jsou rostlinné produkty vypěstované v kvalitní půdě a živočišné produkty zvířat, která byla během svého života plnohodnotně vykrmována a se kterými se slušné zacházelo. Minimálně průmyslově upravované potraviny jsou takové, které si můžeme připravit i doma a nevyžadují přísady jako dochucovadla, vůně či barviva. Vznikají zpravidla na základě biologických nebo fyzikálních úprav. Je to například bílý plnotučný jogurt, máslo nebo zakysané zelí.

Zdravá a plnohodnotná výživa. Mix zeleniny, ovoce, vajíček a masa.

A co alternativní výživové směry?

Výživové filozofie jsou zpravidla postavené na skutečných potravinách, které dokážou být prospěšné více než dnes už běžně dostupné západní jídlo plné sladkostí a jiných nezdravých přísad. Tzv. alternativci si sami připravují jídlo a kromě stravy se i zodpovědně chovají k životnímu prostředí, mají dost pohybu a neužívají drogy. To vše je opravdu chvályhodné. I když i ty nejpřísnější výživové směry, jako je veganství, makrobiotika nebo vitariánství, mají podstatně omezené možnosti na doplnění všech potřebných živin. Proto je spíš nedoporučuji.

Dost často se mluví o superpotravinách? Co si pod tím představit?

Pro mě jsou to potraviny s vysokým obsahem živin, jako například vajíčka, ryby nebo bobulové ovoce. Žádná přesná definice neexistuje, a tak tento populární pojem často zneužívají propagátoři nejrůznějších zázraků, které v jídelníčku nejsou ale nezbytné.

Pročtěte si také

Které protizánětlivé potraviny mají kouzelnou sílu potlačit zánět v těle?

Povídáme si o stravě, ale co pitný režim?

Voda je každodenním základem pro všechny. Káva a čaj (samozřejmě, neslazené) jsou výborným zpestřením. Slazené limonády jsou pohromou, zdrojem zbytečných cukrů a kalorií. Pro každodenní pití jsou absolutně nevhodné a jejich omezení je nejlepším krokem k prevenci a podpoře dnes běžných zdravotních potíží.

Žena pije čistou vodu z vodová, proto dodržuje pitný režim, který je důležitý.

Takže když se budeme zdravě stravovat a pít, bude všechno v pohodě?

Zdravé stravování je zásadní, ale potřebuje podporu, a to právě v pravidelném pohybu venku, v dostatku spánku a v dobré náladě. Tělo je třeba nejen dobře živit, ale ho i používat. Výborným příkladem je vápník. Potřebujeme ho ve stravě, ale aby se z ní dostal i do kosti, musíme je pohybem zatěžovat. Jinak se v nich neudrží.

A jaká specifika má strava při atopii?

Neexistuje žádná jednoznačně potvrzená speciální dieta při atopii, ale to ani při jiných chorobách. Co ale máme, jsou individuální a velmi nadějné příběhy jednotlivců, kterým zdravá výživa a celkově zdravý životní styl pomohly v prevenci i v terapii. Ale i výživa bývá u různých lidí jiná. Co určitě funguje proti všem potížím, je potřeba jíst skutečné potraviny. Dále je třeba individuálně zkoušet, co prospívá právě vám. Musíte být schopní vnímat své tělo a respektovat jeho potřeby. Chápu, že takováto cesta je náročná, ale na druhou stranu to má při zdravotních potížích smysl. Pokud naše problémy trvají dejme tomu dva roky, pár měsíců intenzivní dietoterapie a zdravé stravování nám mohou jen pomoct. A to nejen při řešení kožních komplikací. Všem, co to zkoušejí, držím palce.

Pročtěte si také

Co může jíst atopik? Jak se stravovat při atopickém ekzému

4.0000

Byl pro vás tento článek užitečný?

Ne

Ne

Velmi užitečný

Děkujeme za Váš hlas

Nenechte si ujít i tyto články