Jak souvisí potravinové intolerance a alergie s atopickým ekzémem u dětí
Pojmy potravinová intolerance a potravinová alergie se často zaměňují, i když jde o dva rozdílné projevy, resp. reakce organismu. Jak souvisí s ekzémem?
Jednoduše řečeno, potravinová alergie je stav vyvolaný požitím určité alergizující potraviny, která aktivuje náš imunitní systém. Nástup symptomů je velmi rychlý, nezřídka už během několika vteřin, a projevy bývají různé, často kožní.
V případě potravinové intolerance (nesnášenlivosti) je situace odlišná. Nejde tu o klasickou (okamžitou) alergickou reakci. Nástup příznaků bývá pozvolný a často nenápadný; kvůli tomu je odhalení příčiny těžkostí komplikovanější a časově náročnější.
Jak souvisí potravinová alergie s atopickým ekzémem u dětí?
Pokud je imunitní systém dítěte přecitlivělý na určitý alergen, alergická reakce se může projevit na různých místech těla.
S potravinovými alergeny přichází dítě do styku už velmi brzy. Mnohé totiž pronikají z matčiny stravy do mateřského mléka a odtud přímou cestou ke kojenci. Některé z nich potom mohou imunitnímu systému dítěte začít překážet. Vzniká tak potravinová alergie.
U miminek se nejčastěji vyskytuje přecitlivělost na kravské mléko, vejce, sóju a pšeničnou mouku.
Za zmínku stojí i souvislost s pylovou alergií, a to kvůli podobnosti potravinových a pylových alergenů. Konečně i samotná pylová alergie může vyvolat atopický ekzém.
Mezi nejčastější potravinové alergeny u větších dětí a dospělých patří hlavně ořechy a semínka, ryby a mořské plody, některé druhy zeleniny a ovoce.
Které potraviny mohou zhoršit ekzém i bez alergie?
Většinou jde o potraviny, které dokážou různým způsobem zvyšovat hladinu histaminu v těle. Histamin je sloučenina, která je kromě jiného zodpovědná za svědění a záněty pokožky.
Mezi takovéto potraviny patří například rajčata, lilek, špenát, zrající salámy a sýry, kysané mléčné výrobky, čokoláda, kakao, citrusové plody, kuřecí a vepřové maso, ryby, některé druhy ovoce, vaječný bílek, sója, potravinové přísady jako kvasnice, barviva, konzervanty a mnoho dalších.
Pomůže vyloučit potravinové alergeny
Pokud se ekzém objeví u dítěte v kojeneckém období nebo období batolete, využívá se speciální krátkodobá vylučovací diagnostická dieta. Jejím cílem je zjistit, jestli rozšiřování ekzému u dítěte je, nebo není způsobeno nějakou potravinou – ať už ve formě příkrmů, nebo alergenu proniknutého do mateřského mléka. Pokud testovací dieta prokáže, že ekzém způsobil jeden nebo více potravinových alergenů, nastupuje regulérní dieta a prokázané alergeny se z jídelníčku atopika úplně vyloučí.
Pokud po takovéto úpravě stravy atopický ekzém úplně zmizí a dále se nevrací, není nutné dietu rozšiřovat na další potraviny. Jedinou výjimkou je sója, které by se měli vyhýbat malí potravinoví alergici, i když na ni nemají prokázanou alergii.
Jednou za čas možná narazíte na zprávy o tom, že se nějaký ekzematik díky vhodně zvolené stravě svých těžkostí nadobro zbavil.
Určitě není pochyb o tom, že kvalitní a vyvážený jídelníček, bohatý na vitamíny, minerály a další potřebné živiny, má pozitivní vliv na celkové zdraví člověka, teda i na jeho imunitu a stav pokožky. Atopie (sklon k alergickým onemocněním) je ale tak hluboce zakořeněná v genech atopika, že zatím není možné se jí úplně zbavit. S pomocí zodpovědných dietních, kosmetických, psychologických a dalších opatření je ale možné zajistit, aby se nové projevy atopického ekzému v průběhu života objevovaly co nejméně.
Byl pro vás tento článek užitečný?
Ne
Ne
Velmi užitečný
Děkujeme za Váš hlas