Základy výživy při atopickém ekzému
Na téma Co jíst, či co naopak nejíst při atopickém ekzému toho bylo napsáno už hodně, tak bych se ráda vyhnula opakování, i když je to prý matka moudrosti.
Já bych se dnes ráda na výživu zaměřila trochu komplexněji.
Jíst musíme všichni bez rozdílu, ať již trpíme nějakým projevem onemocnění či nikoli. To co jíme nás může ovlivňovat jak pozitivně, tak samozřejmě i negativně a záleží jen na nás, zda jídlem svému tělu a zdravotnímu stavu prospějeme, nebo ho naopak zhoršíme. Již Hippokratés řekl „Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék, nechť je tvým jídlem“.
Pokud má člověk diagnostikován atopický ekzém, s největší pravděpodobností ví, co mu „nedělá dobře“ a snaží se toho vyvarovat. Až sem, je to v pořádku. Problém nastává ve chvíli, kdy pod tlakem nejrůznějších více či méně „zaručených“ informací okleští svůj jídelníček tak, že mu zbude jen několik málo potravin a jelikož má vlastně strach něco sníst, jí nepravidelně a některá jídla vynechává úplně.
Podle obecně platných výživových doporučení, bychom měli jíst 3x – 5x denně. Jistě mi dáte za pravdu, že pokud máte menší děti, naprosto bez problémů dodržujete režim pěti někdy i šesti jídel za den. Zkuste to nastavit i u větších dětí a především sami u sebe. Pokud jíte pravidelně a vyváženě, zabráníte velkým výkyvům hladiny cukru v krvi a tím i stavům nekontrolovaného hladu (chuti) na něco, co vám rychle tu hladinu cukru v krvi zvedne. Takovými potravinami jsou především sladkosti, sladké pečivo, nejrůznější sušenky, dorty a dezerty obsahující velké množství cukru.
Samozřejmě je důležité jak často a v jakém množství jíme, ale kromě toho je třeba mít na paměti i správné zastoupení jednotlivých živin v jídelníčku. Základními živinami jsou bílkoviny, tuky a sacharidy. Pro správné fungování organismu potřebujeme ještě vitaminy, minerální látky a vlákninu.
Dá se říci, že celé naše tělo je složeno z bílkovin a jsou potřeba ke všem procesům, které se v něm dějí. Bílkoviny jsou obsaženy především v mase, rybách, mléce, tvarohu, sýrech a dalších mléčných produktech, ale také ve vejcích a luštěninách.
Problém je, že většina z nás má nižší příjem bílkovin než je třeba (15% - 30% ) a tento deficit většinou nahrazujeme sacharidy. Snažte se tedy zařadit ke každému dennímu jídlu nějaké kvalitní zdroje bílkovin.
Tuky jsou nejvydatnějším zdrojem energie. Jsou nositelem vitaminů a dodávají jídlu chutnost. Rozhodně by v našem jídelníčku neměly chybět. Procentuálně by měly tvořit zhruba 30% z celkového denního příjmu. Důležité je vybírat si ty „dobré“ tuky, tedy především rostlinné oleje, ořechy, semena a ryby (samozřejmě pokud na ně nemáte alergii), které obsahují omega 3 a 6 vícenenasycené mastné kyseliny, které pomáhají udržovat cholesterol v mezích normy a tím i zdravé cévy a srdce. Některé z těchto kyselin si naše tělo neumí vytvořit samo, přestože jsou pro jeho fungování nezbytné. Takové mastné kyseliny se nazývají esenciální. Pozor dávejte na skryté tuky např. v uzeninách, tučných sýrech (především plísňových) a tučných mléčných výrobcích. Ostatně to jsou přece potraviny, které mohou i zhoršovat projevy atopického ekzému.
Najdeme je v cukru, sladkostech nebo třeba v ovoci, ale také v mouce a moučných výrobcích, v rýži, bramborách apod. Vhodnost sacharidů je vyjádřena glykemickým indexem. Některé sacharidy jsou významným zdrojem vlákniny, ale o tom až někdy později.
Pokuste se dodržovat pravidlo, že každému sacharidovému jídlu dodáte nějaký zdroj bílkovin (např. pečivo + tvarohová pomazánka, těstoviny + maso…). Nyní znáte základ úspěchu pro sestavení vhodného jídelníčku.
Pokud se necháte inspirovat výživovou pyramidou, snažte se každý den kombinovat potraviny ze všech pater pyramidy.
Zdravý životní styl vás musí bavit, jinak není trvale udržitelný. A že se vám nedaří všechna doporučení dodržovat ze dne na den? Nevadí. Chodit jste se také nenaučili během jednoho týdne. Důležitá je chuť začít něco měnit. K vysněnému cíli se dostanete i po malých krůčcích. A vaše spokojenost a zdravá pokožka přece za trochu úsilí stojí.
Byl pro vás tento článek užitečný?
Ne
Ne
Velmi užitečný
Děkujeme za Váš hlas