Co může jíst atopik? Jak se stravovat při atopickém ekzému
Atopický ekzém je nemoc kůže, na které se podílí mnoho faktorů – ty vytvářejí jakousi mozaiku.
Potraviny tvoří jen jednu část této skládačky, která je ale pro celkový obraz stejně důležitá jako ty ostatní.
Souvislost s potravinami je prokázaná hlavně v dětském věku, kdy až za třetinu všech ekzémů mohou hlavní alergeny – bílkoviny kravského mléka, vajíčka, pšenice, sója a z menší části i zelenina, ovoce, semena a ořechy. Proto by se tyto potraviny měly přidávat do dětské stravy postupně. Dobrou zprávou je, že nepříznivé reakce na spouštějící potraviny většinou postupem času zmizí.
Pozor na alergii a intoleranci
V první řadě je nutné vyloučit potraviny, u kterých je u pacienta prokázána souvislost s atopickým ekzémem – je na potravinu alergický nebo intolerantní a ekzém je projevem této reakce.
Je důležité nepodstupovat diety ,,naslepo“, protože se vystavujeme riziku nedostatku některých živin a výsledky tohoto vysazování obyčejně nejsou vhodné. Dále je potřeba se vyvarovat potravin, u kterých víme, že zhoršují projevy ekzému.
Vyvážená a pestrá strava
Neexistuje žádná zázračná potravina, která by nás dokázala zbavit atopického ekzému. Jde spíš o komplex všech látek, které se podílely na stavbě tkání a správného imunitního systému. Co by mělo tvořit základ takovéto stravy?
- Kvalitní bílkoviny: libové maso, mléko a mléčné výrobky, sójové výrobky (pokud není na tyto potraviny alergie)
- Nenasycené mastné kyseliny (omega-3 mastné kyseliny): tuňák, losos, řepkový a lněný olej
- Čerstvá zelenina
- Ovoce: někdy mohou způsobovat těžkosti citrusové plody nebo kiwi, častým alergenem jsou i jahody
- Ořechy a semínka: mandle, kešu, drcená lněná semínka, dýňová a slunečnicová semínka
Naopak v regálech bychom měli radši nechat zpracované potraviny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nenasycených mastných a transmastných kyselin.
Hýčkejte svou kůži
Vzhledem k tomu, že atopický ekzém je nemoc kůže, je dobré se zaměřit na vitamíny a minerální látky, které hrají na tomto poli významnou roli. Stavba tkání zabezpečuje celistvost kůže a chrání nás před oxidačním stresem. Jde o vitamíny A, C, E, D a minerální látky jako zinek, selen nebo měď. Potrava je jenom jednou malou součástí při zvládání atopického ekzému.
Kde tyto látky v potravinách najdeme?
- Vitamín A: v mléčných výrobcích, mrkvi, červené paprice a meruňkách
- Vitamín C: v červeném rybízu, růžičkové kapustě, bramborách nebo brokolici
- Vitamín E: v drcených lněných semínkách, slunečnicových semínkách, mandlích a avokádu
- Vitamín D: v tresčích játrech, tučných rybách a doplňcích stravy
- Zinek: v celozrnných výrobcích, mléčných výrobcích, tuňákovi, sardinkách, mase a oříšcích
Neméně důležitou roli hraje alkohol, stres nebo kouření. Při léčbě se tak snažte myslet na všechny faktory, které by se mohly projevit a atopii zhoršit, ale naopak také zlepšit. Když je všechno v rovnováze, tak se potom lépe tolerují i různorodé potraviny.
Byl pro vás tento článek užitečný?
Ne
Ne
Velmi užitečný
Děkujeme za Váš hlas