Histamin jako nepřítel při ekzému: Zmírněte svrbění stravou
Při svrbění kůže způsobeném atopickým ekzémem může pomoct i vhodný výběr výživy. Výživová odbornice radí, jak se vyhnout histaminu v potravinách.
Histamin je jeden z nejznámějších vnitřních faktorů, které zapříčiňují svrbění. Uvolňuje se z buněk, když jsou tkáně zanícené nebo stimulované přítomností alergenů.
Mezi příčiny vysokých hladin histaminu v těle patří:
- Imunologická příčina (reakce na alergen)
- Některé léky (morfium, antibiotika)
- Onemocnění mastocytóza (zvýšení počtu buněk tvořících histamin)
- Nedostatek enzymu DAO (histaminová intolerance)
Potraviny s vysokým obsahem histaminu
- Potraviny, jejichž produkce vyžaduje čas: uzené, zrající, kvašené, fermentované, plísňové.
- Potraviny lehce podléhající zkáze: ryby, kuřecí maso.
- Tzv. histaminoliberátory (potraviny způsobující uvolnění histaminu): jahody, vaječný bílek, mořské plody, vlašské ořechy, rajčata, citrusy, kakao.
- Potraviny obsahující látky podobné histaminu: tvrdé zrající sýry, plísňové sýry, šunka a salámy, banán.
Co kromě histaminu může způsobovat svrbění?
Svrbění těla mohou způsobovat i některá aditiva v potravinách. Ve skutečnosti jich však není až tak hodně, jak by se mohlo zdát. Mezi ty, u kterých se skutečně potvrdil vztah k různým kožním projevům, patří siřičitany. V potravinách plní roli konzervantů – brání růstu nežádoucích mikroorganismů a vykazují také antioxidační aktivitu. Označují se zkratkami E220–E228. Využívají se hlavně u zeleniny a ovoce (sušené i čerstvé), ve zpracovaných obilných produktech (krekry, keksy), ve zpracovaných bramborách, v nápojích a v mořských plodech.
K dalším potenciálně problematickým aditivům patří parabeny, glutamát, dusitany a dusičnany či azobarviva.
I když není důvod bát se všech éček ve stravě, vhodnou strategií u atopiků je konzumovat co nejvíce přirozených, čerstvých potravin bez četných technologických úprav.
Jak se dá stravou zmírnit svrbění?
Nejakutnější kožní projevy včetně silného svrbění mohou člověku opravdu znepříjemnit život. Proto může mít význam krátkodobě zvolit o něco přísnější strategii ve stravování a snažit se vyhnout všem potenciálním potravinovým příčinám těchto problémů.
Jenže takováto strava hlavně u dětí není vhodná v rámci dlouhodobého režimu, jelikož časem může dojít k deficitu důležitých vitamínů a minerálních látek. Krátkodobě nám to ale může pomoct zmírnit silné kožní reakce.
Základem je:
- Vyloučení hlavních potravinových alergenů: mléko a mléčné výrobky, vajíčka, ryby a mořské plody, sója, arašídy, sezam, hořčice
- Omezení pšenice a kukuřice
- Omezení potravin s vysokým obsahem histaminu
Mezi povolené potraviny v této fázi patří:
- Živočišné bílkoviny: hovězí, králičí a krůtí maso + střídmě i vepřové
- Kozí a ovčí mléčné výrobky – mohou být zkřížené reakce (v akutní fází nedoporučuji)
- Obilniny: rýže, brambory, quinoa, amarant (jáhly, ovesné vločky)
- Ovoce: borůvky, ostružiny, rybíz, maliny do 100 g, méně zralý banán, meloun, granátové jablko, hrozny + tepelně zpracovaná jablka, hrušky, meruňky, broskve, švestky, třešně
- Zelenina: červená řepa, cuketa, dýně, okurka, mrkev, brokolice, zelí (ne kysané), kapusta, ledový salát, římský salát, paprika, ředkvička
- Luštěniny: omezeně červená čočka
- Důležitý je dostatečný pitný režim: čistá (kojenecká) voda, slabší bylinkové čaje
Vzorový jídelní lístek při histaminové dietě
Snídaně: jáhlová kaše (bezmléčná) s granátovým jablkem a lněnými semínky
Svačina: jablečné pyré + ovesné vločky
Oběd: zeleninová polévka + dýňová omáčka s krůtím masem a s bramborami
Odpolední svačina: Řepovo-borůvkové smoothie
Večeře: vařené hovězí maso z vývaru s dušenou mrkví a s rýží
Tip: Do jídla přidávejte olivový olej.
Praktická rada: Jak ve stravě nahradit vajíčko?
- Při pečení nahraďte vajíčko kukuřičným škrobem nebo větším množstvím tuku.
- Do sladkých pokrmů (lívance, palačinky) přidejte banán.
- Nechte lněná nebo chia semínka trochu nabobtnat ve vodě.
- Místo bílkového sněhu použijte prášek do pečiva.
Zásady u dlouhodobé stravy atopiků
Strava atopiků by měla mít protizánětlivý charakter. Taktéž by měla sloužit k posílení imunitního systému.
- Vynechávejte co nejméně potravin, snažte se o pestrou stravu.
- Používejte co nejvíce domácích potravin, omezte průmyslově zpracované potraviny.
- Omezte příjem cukru, který působí prozánětlivě.
- Omezte příjem transmastných kyselin a živočišných tuků.
- Zařaďte potraviny bohaté na vlákninu.
Které potraviny je dobré zařadit do své stravy:
- Čerstvé ryby
- Avokádo
- Semínka: slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová
- Ořechy: mandle, vlašské ořechy, lískové, para ořechy
- Zakysané mléčné výrobky
- Luštěniny
- Česnek
- Další obilniny: špalda, ječmen, žito, pohanka
- Zázvor, oregano, skořice
Byl pro vás tento článek užitečný?
Ne
Ne
Velmi užitečný
Děkujeme za Váš hlas